Triatlon

By
Updated: marec 19, 2014

 

Triatlon je šport, ki je namenjen vsem, mladim in starim, ne glede na to ali ste vrhunski ali rekreativni športnik.

Začetki triatlona v Sloveniji

Začetki triatlona v Sloveniji segajo v leto 1984, kjer je 576 tekmovalcev plavalo preko blejskega jezera, ki še danes pomeni velik izziv za organizatorje. Leta 1987 je bilo v Celju ustanovljeno prvo športno društvo Triathlet z izključno triatlonsko dejavnostjo, leta 1990 pa je bila v Bohinju ustanovljena Triatlonska zveza Slovenije (TZS). V Sloveniji je trenutno registriranih 20 klubov in 360 tekmovalk in tekmovalcev vseh starosti. Vendar se s triatlonom ukvarja veliko več ljudi. Triatlon in vse njegove različice, je novodobni šport, ki v svetu zadnja leta beleži veliko rast. Z osamosvojitvijo je bil v letu 1991 prvič izpeljan slovenski pokal in leta 1992 prvo uradno državno prvenstvo v Celju. TZS je leta 1992 dobila polnopravno članstvo v Evropski triatlonski zvezi in leta 1994 postala članica Olimpijskega komiteja Slovenije. To pa so bila leta, ko se je v Ljubljani in Novem mestu začelo delati z mladimi generacijami in začela se je pisati tudi triatlonska zgodba Mateje Šimic.

 

PR-1

 

Obstaja veliko variacij razdalj, tako da se najde za vsakogar nekaj. Triatlon je mlad šport, ki združuje tri različne discipline. Sestavljen je iz plavalnega, kolesarskega in tekaškega dela. Začetki segajo v leto 1974, prvi moderni triatlon pa je bil Ironman na Havajih leta 1978. Skozi čas so se razvile različne variacije triatlona, kot so:

–        Super sprint: 300 m (plavanje) – 10 km (kolo) – 2,5 km (tek)

–        Sprint: 750 m (plavanje) – 20 km (kolo) – 5 km (tek)

–        Olimpijski triatlon: 1500 m (plavanje) – 40 km (kolo) – 10 km (tek)

–        Half Ironman: 1900 m (plavanje) – 90 km (kolo) – 21 km (tek)

–        Ironman: 3800 m (plavanje) – 180 km (kolo) – 42,2 km (tek)

 

triatlon kolesar

 

Bistvo triatlona so disciplinirani in vzdržljivostni treningi vseh treh disciplin, kot tudi kombinacijske vadbe in vzdrževanje splošne moči in kondicije. Način dela je popolnoma individualen, prilagojen sposobnostim in ciljem posameznika ter omogoča maksimalno stopnjevanje športne forme in rezultatov. Leta 2000 je triatlon postal uradna olimpijska disciplina. Prvo slovensko udeležbo smo dočakali leta 2012, to je bila slovenka Mateja Šimic, ki se je s tem  zapisala v samo zgodovino slovenskega triatlona.

 

Vir: http://www.triatlonslovenije.si/


Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja